Friday, April 03, 2015

De schaduwkant van de Bloemetjesmarkt

Verse snijbloemen, grote en kleine kamerplanten, bloembollen en zaaigoed, tuin- en kuipplanten, enzovoorts. Jaarlijks komen meer dan honderdduizend mannen en vrouwen uit binnen- en buitenland op de Bloemenjaarmarkt in Groningen af. De lente is begonnen! Het Paasweekend staat voor de deur! 

Wanneer je op Goede Vrijdag de binnenstad binnenkomt ruik je de lente. De geurige bloemen en bloeiende planten zorgen voor een lentegevoel. Nieuw leven! Een straat verderop zetten honderden mannen figuurlijk de bloemetjes buiten. Vanuit een verslaving, eenzaamheid of welk motief dan ook bezoeken zij prostituees: vrouwen die voor meer dan 90% onder valse voorwendselen of met dwangmiddelen in de Groningse seksindustrie geluisd zijn. Vrouwen die nog veel meer waard zijn dan alle bloemen in Groningen bij elkaar. De mannen betalen met een paar tientjes en laten een ravage achter: bij deze vrouw en bij zichzelf. 

Waar de lijdensweg van Jezus Christus op Goede Vrijdag te vergelijken is met de dagelijks herhalende leed in deze kamertjes en Stille Zaterdag met de stilte die in Groningen heerst over het lot van prostituees, heb ik hoop op een Pasen met nieuw leven voor deze vrouwen èn voor deze mannen. Zodat zij open bloeien als fleurige en geurige bloemen. 

No comments: