Friday, June 19, 2015

Als Napoleon op de camping

Weinigen hebben zoveel invloed gehad als Napoleon Bonaparte. Er zijn meer boeken over hem geschreven dan over welke andere politicus dan ook. Napoleon heeft wat dat betreft z'n Waterloo nog niet gevonden. Waar ligt zijn kracht?

Vandaag las ik op NU.nl dat uit Australisch onderzoek blijkt dat lang zitten de geestelijke gezondheid behoorlijk negatief kan aantasten, vooral als je voor een scherm zit.

Napoleon is door de ogen van onze tijd een aparte. Hij heeft meer op z'n paard geleefd dan in een stoel gezeten. Hij zwierf duizenden kilometers door Europa en ging menig gevecht aan. Napoleon is dood, maar leeft glorieuzer dan z'n overwinnaars. Het gedachtegoed van deze kleine Fransman leeft tot op de dag van vandaag voort.

Een bekende uitspraak van Napoleon: “De dood stelt niets voor; maar verslagen het leven leven, is hetzelfde als dagelijks doodgaan." Daar mogen wij, als appende, Facebookberichtende schemtuurders een voorbeeld aannemen. Sta op! Druk je scherm aan de kant, leef als Napoleon en ga deze zomer kamperen! (Wees wel een beetje lief voor elkaar...)

No comments: