Friday, March 28, 2014

Wilders nuancering is niet genoeg

Nagenoeg iedereen is over Wilders heen gevallen. Er zijn vergelijkingen getrokken tussen Wilders en personen uit de periode voorafgaand aan de Holocaust. Er was diepe emotie, zowel bij volwassenen als bij kinderen. Niet alleen politici buiten de PVV, maar ook binnen de PVV bekenden kleur. Burgers hebben massaal aangifte gedaan, maar ook vele journalisten hebben zich tegen hun eigen regels in uitgesproken. Het was een ongebruikelijke week in onze democratische rechtstaat. Geert Wilders is een grens overgegaan, is de gedeelde opvatting. De regel om niet te bloggen over een onderwerp dat al helemaal is uitgekauwd, overtreed ik, want ik vind dat iets onderbelicht is gebleven.

De omstreden uitspraak
De PVV-voorman nuanceerde zijn discriminerende uitspraak afgelopen zaterdag voor het oog van de camera’s:
“Ik heb niet gezegd dat we alle Marokkanen het land uit willen knikkeren. Ik heb gezegd dat we dat met een drietrapsraket spreekwoordelijk willen bereiken
  1. door beperken van de immigratie van mensen van islamitische landen waaronder Marokko (dat staat in ons verkiezingsprogramma)
  2. door het bevorderen van de vrijwillige remigratie (ook dat staat in ons verkiezingsprogramma)
  3. en door het uitzetten van de criminele Marokkanen door ze hun Nederlandse paspoort af te pakken als ze een dubbele nationaliteit hebben, en dat hebben ze meestal, en ze naar een land met een andere nationaliteit, Marokko, te sturen (Een methode die het kabinet al mogelijk heeft gemaakt voor terroristen)”. 
In de retorica is een drietrapsraket onder andere bedoeld als wapen om de luisteraar te overbluffen. Dat is gelukt, want de meeste aandacht ging uit naar het laatste punt over criminaliteit, terwijl het tweede argument de kern van Wilders’ actie is geweest: een sfeer creëren waarin sommige Nederlanders van Marokkaanse afkomst zich niet meer prettig voelen in Nederland.  De afgelopen week ging het heel vaak over de vraag of Wilders wel of niet haat zaaide en ook werd keer op keer het derde punt over criminele Marokkanen genoemd, maar dat is niet de kern.
 
Vrijwillige remigratie
Afgelopen week is een filmpje op Facebook geplaatst waar een Nederlander van Marokkaanse afkomst willekeurige voorbijgangers bedankt voor de afgelopen twintig jaar en vertelt hij dat hij terug gaat naar Marokko. De reacties zijn zowel haatdragend naar Wilders als hartverwarmend naar de jongen. Maar waarom gaat deze jongen weg? Niemand ‘knikkert’ hem het land uit, maar het is precies wat Wilders beoogt: “het bevorderen van de vrijwillige remigratie”. 

De PVV beoogt een sfeer te creëren waarin allochtonen zich niet thuis, onveilig en niet op hun gemak voelen en ‘vrijwillig’ hun biezen pakken en zich verwijderen uit onze samenleving. Dat doet Wilders door te blijven hameren op ‘feiten’, zoals dat Wilders steeds weer noemt dat Marokkanen statistisch bezien behoorlijk crimineel zijn. Deze week kwam daar nog bij dat Wilders zijn aanhang liet scanderen ‘minder, minder, minder, …’. Wilders beoogt een monocultuur en wil daarom zoveel mogelijk – al dan niet criminele – Marokkanen het land uitwerken en heeft daar de drie bovenstaande manieren voor: naast een preventieve aanpak en een methode om criminelen te verwijderen dus ook een zogenaamde ‘vrijwillige’ remigratie voor alle Nederlanders met een Marokkaans paspoort. Net zoals zijn Europese partners als Vlaams Belang (België), Front National (Frankrijk), FPÖ (Oostenrijk) en Lega Nord (Italië) bouwt de PVV ook stelselmatig aan segregatie.

Politieke en maatschappelijke taak
Hoe moeten politici hierop reageren? Een aantal jaar geleden heb ik samen met enkele toenmalige klasgenoten studie gedaan naar hoe Wilders effectief te benaderen is. In deze periode introduceerde Wilders het woord ‘kopvoddentax’. Ik begrijp daarom D66-leider Alexander Pechtold die zeg dat je argumenten moet geven om de achterban van Wilders te overtuigen en niet emotie met emotie moet bestrijden. Een cordon sanitair werkt contraproductief. Daar kwamen wij na een half jaar studie ook achter.

Doordat politicus Wilders zich opwerpt als moreel leider, is het uitwisselen van argumenten niet afdoende. Het gaat hier niet om wetgeving. Politici dienen als morele leiders aan te geven dat Nederlanders met Marokkaanse afkomst er 100% bij horen. Gelukkig keek VVD-premier Mark Rutte afgelopen week op zijn morele kompas en benaderde hij het Jeugdjournaal en sprak zich uit voor een maatschappij van inclusiviteit. Het is onze gemeenschappelijke taak om onze multiculturele samenleving zo te voeden dat er geen ruimte is voor een partij die racisme voedt. Zodat Nederlanders met Marokkaanse afkomst zich geaccepteerd weten.

No comments: