Friday, October 17, 2014

Voor de vrijheid

Een gemeenschappelijke waarde in onze samenleving is "vrijheid". Vrijheid om je eigen leven in te richten zoals je wenst. Keuzevrijheid als consument om je leven te vullen met merken die bij je passen. Vrijheid van meningsuiting en geloof zodat je je geweten niet hoeft te verloochenen. De overheid heeft tot taak om de vrijheid zo groot mogelijk te houden tenzij het anderen kwaad doet. 

Vanuit dat invalshoek heeft de Nederlandse overheid prostitutie gedoogd en de ruimte gegeven. Een vrouw heeft het recht om zich te prostitueren, was de gedachte. Als sluitstuk was de opheffing van het bordeel- en pooierverbod. Er zou meer zicht opkomen zodat de lichamelijke gezondheid van de prostituee en daarmee van de prostituant meer gewaarborgd kan worden. Lichamelijke gezondheid is immers een voorwaarde voor vrijheid. 
Nu al enkele jaren nagenoeg alle politieke partijen het er over eens zijn dat de criminaliteit in de prostitutiebranche niet onder controle is, wordt het tijd om het gedoogbeleid met het oog op die vrijheid onder de loep te nemen en heldere keuzes te maken.  
De SP, PvdA en CU doen dit met het voorstel om prostituanten strafbaar te stellen als zij willens en wetens gedwongen prostituees bezoeken. Hulde! Het perkt de vrijheid van een prostituant in om die van een vrouw die gedwongen is zich te prostitueren te vergroten. De goede afweging! 

Er zijn echter meer stappen die genomen kunnen worden. Denk aan het herinvoeren van een pooierverbod; een pooier verkleint de vrijheid van een prostituee door geld af te pakken en haar te manipuleren of ander geweld op haar toe te passen. 
Of het verhogen van de leeftijd van de prostituanten; voor de jonge geest van 16 en 17-jarigen is een prostitueebezoek niet bevorderlijk, net zoals alcohol en tabak. 

Morgen, 18 oktober, is het de Europese dag tegen mensenhandel. Een dag om extra stil te staan bij de honderduizenden die in Europa geen vrijheid hebben. Europeanen ver weg, maar ook bij jou in de stad of het dorp. 

No comments: