Thursday, June 26, 2014

Tijd, tekenen en toekomst

Op de middelbare school vallen tekenleraren buiten de toon. Zeker de tekenleraar die in dienst was genomen om onze HAVO3-klas les te geven. Hij kleedde zich bijzonder slordig, droeg al dan niet denkbeeldig kwasten met zich mee en zijn haardracht deed niet onder voor Einstein zonder kam. Soms vroeg hij vrouwelijke klasgenoten om na schooltijd voor hem te poseren, naakt wel te verstaan. Dat moest dan wel helemaal vrijwillig zijn, want anders zou hij problemen krijgen met de school. Op een dag legde hij het tekenwerk neer en vroeg hij op ernstige toon aan de klas: "Hoe doen jullie het toch? Ik heb de vervelende eigenschap dat ik niets wil missen. Alleen al op nationale tv zijn drie zenders, op de radio nog meer, in de stad meerdere cafés en dan heb je tegenwoordig ook nog MSN. Je mist altijd wel iets!"

De tekenleraar heeft niet lang meer lesgegeven op de school. Zou zijn drang naar meer vrouwelijke schoonheid hem opgebroken hebben? Hopelijk heeft de beste man inmiddels na meer dan tien jaar geleerd om te leven met het gemis. Anno nu is er veel meer informatie voorhanden dan toentertijd.

Tijd kun je niet bijtekenen. Aan ieder is evenveel uur per dag gegund. Tijd kun je - net als geld - maar één keer uitgeven. In welke relaties, gedachten en talenten wil je jouw tijd investeren? Het vormt je identiteit en het bepaalt je toekomst.

No comments: